'Because I'm happy...'
...zingt Pharrell Williams, en ja, daar word je letterlijk meteen blij van. Muziek luisteren – en muziek maken al helemaal – helpt om je hoofd leeg te maken. Het helpt bij het opruimen van de chaos in je hoofd en het roept bijna altijd emoties op.
Dat geldt voor iedereen. Maar, mensen die moeite hebben met het verwerken van prikkels, zijn misschien gevoeliger voor de effecten van muziek.
Positieve ervaring
Muziektherapeute Ria Veldhuizen verwelkomt haar patiënten in een kamer in het UMC Utrecht die vol staat met allerlei instrumenten, vooral slaginstrumenten. Zij gebruikt muziek aan de ene kant bij het bepalen van hoeveel prikkels iemand aan kan. Aan de andere kant stimuleert ze hen muziek te gaan maken. “Door muziek te maken, gebruik je veel zintuigen en werken verschillende hersengebieden samen. Hierdoor worden nieuwe verbindingen in de hersenen aangelegd. Als je dat ook nog weet te koppelen aan een positieve ervaring, kan het effect groot zijn. Het geeft mensen grip op hun situatie.“
Het werkt!
Ze ziet veel kinderen met autisme. En bij ieder kind is een andere aanpak nodig. Maar het werkt, daarvan is ze overtuigd. Ze vertelt over een jongen die niks wilde aanraken. “Hij ging niet op een stoel zitten en durfde niks vast te pakken. Ik wilde hem laten zien dat hij niets hoefde aan te raken om toch door muziek geraakt te worden. Stapje voor stapje gingen we verder. Zo vroeg ik hem eerst om dirigent te zijn, door met zijn handen de muziek te dirigeren. Later vroeg ik hem door op een gong te slaan het begin en het einde van de muziek te bepalen. Langzaam begon hij dingen aan te raken en te genieten van de muziek die hij zelf maakte. Na verloop van tijd kon hij zich helemaal uitleven op het drumstel. Uiteindelijk durfde hij ook in het dagelijks leven weer van alles aan te raken.”
Verder lezen?
Lees meer over autisme op umcutrecht.nl